Strokovna ekskurzija članov LAS Vipavska dolina

V torek 17. decembra 2019 smo se člani LAS Vipavska dolina odpravili na strokovno ekskurzijo po Furlaniji.

Sutrio je majhna vasica s 1200 prebivalci, kjer smo spoznali razpršeni hotel Borgo Soandri. Model razpršenega hotela je sistem podeželskega managementa, pri katerem se je več poslovnih dejavnosti  povezalo v enovito turistično storitev. Vasi omogoča, da postane hotel z eno recepcijo v sklopu zasebnih apartmajev, preurejenih iz starih kmečkih domovanj z uporabo naravnih materialov kamna in lesa in z upoštevanjem tipologije hiš (leseni ganki, ograje, stopnišča). Razpršeni hotel nudi možnost nastanitve, gostinske storitve in vključevanje drugih ponudnikov v mrežo aktivnosti, kot so tradicionalne domače obrti, turistično vodenje, prodaja prehrambnih izdelkov, ogled lokalnih muzejev in zbirk. Skupni so tudi trženje, promocijske dejavnosti in materiali, spletni portal in rezervacijski sistem.

Tako razpršene turistične namestitve z enotnim nastopom postanejo »hotel«, ki prinaša koristi celotni skupnosti. Turistična dejavnost se je razvila z naložbami lokalnih prebivalcev v lastnih domovih, ki skrbijo za razvoj celotne vasice. Tako tudi dobiček ostaja v lokalnem okolju in bogati lokalno skupnost.

Vasica Sutrio je znana tudi po jaslicah, ki jih postavijo v božičnem času, ogledali smo si jaslice, ki so postavljene v notranjosti lokalne trgovinice, gospod jih je izdeloval kar 30 let.

Po končanem ogledu smo se zapeljali proti jugu in se v kraju Arta Terme ustavili na kmečkem turizmu Randis, kjer nas je čakalo tipično kosilo.

V znamenitem kraju San Daniele del Friuli, ki je svetovno znan po svojih zaščitenih pršutih in združenem konzorciju smo se ustavili v eni izmed pršutarn in degustirali suhe mesnine. Mestece proizvaja pršut že stoletja, tudi s pomočjo mikro klime, ki je zaradi svoje lege povsem unikatna.
Konzorcij pršuta San Daniele je bil ustanovljen leta 1961 na pobudo skupine, sestavljene iz proizvajalcev pršuta in drugih potencialnih ponudnikov z namenom zaščite in širjenja imena Blagovne znamke pršuta San Daniele, ki določa pravila obdelave. Danes so vsi 31 proizvajalci člani konzorcija.

Pot smo nadaljevali proti Čedadu, ki je center langobardske kulture v Furlaniji. Sprehodil smo se skozi zgodovinsko središče in si ogledali glavne
znamenitosti. Izvedeli smo, da je Hudičev most čez reko Nadižo, poimenovan po hudiču, ki je most zgradil v zamenjavi za dušo, ki ga bo prva prečkala že v 15. stoletju, obnovljen pa 1918. Pogledali smo si veličastno katedralo Marijinega vnebovzetja – Duomo di Santa Maria Assunta. Mogočna, triladijska cerkev, kot jo vidimo danes, je začela nastajati sredi 15. stoletja. V njej se mešajo različni umetnostni slogi, kot so beneški, gotski, renesansa, na stenah so ohranjene freske iz časa, ko je kraljeval barok.