Srečanje partnerjev na Festivalu idrijske čipke

V nedeljo, 16.6.2019 smo se na Festivalu idrijske čipke predstavili štirje LASi, ki smo vključeni v projekt Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost: LAS Vipavska dolina, LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS Loškega pogorja in LAS s CILjem.

Predstavili so se tudi ponudniki tovrstnih izdelkov iz vseh štirih vključenih območij: Društvo gospodinj s Planine z demonstracijo mletja žit z mlinskim kamnom in animacijo za otroke, ustanovitelj čevljarske delavnice AK Alojz Karner, ponudnica iz Podgrada z rešilje prtički ter idrijske klekljarice.

Tradicijo pekarstva in mlinarstva je predstavilo Društvo gospodinj s Planine z različnimi vrstami kruha – ajdovim, koruznim, pšeničnim, planinčki in polento. Ker je za peko kruha ključna moka, smo tako s kamnitim mlinskim kamnom prikazovali tudi mletje žita v moko. Za otroke so bile na voljo tudi pobarvanke na temo žita, kruha, moke in pekarstva. Pri predstavitvi projekta je sodeloval tudi naš partner v projektu: Občina Ajdovščina.

Operacija sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER/podukrep 19.3