V OKVIRU EKO SALONA OKUSI VIPAVSKE PREDSTAVLJEN NOV PRODUKT VIPAVSKA CULA

V ponedeljek, 13. maja je na Dvorcu Zemono potekal dogodek EKO SALON OKUSI VIPAVSKE, v okviru katerega je bil ob boku predstavitve ekoloških kmetij premierno predstavljen inovativni produkt skupine sedmih gostinskih ponudnikov »Vipavska cula«.

V maju se zaključuje projekt sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE, v katerem z namenom povezovanja ekoloških kmetij, vrhunskih gostinskih ponudnikov in eko trgovin, sodelujejo območja Posavja, Gorenjske, Goričkega, Zgornje Vipavske doline in Južne Istre na Hrvaškem.

EKO SALON OKUSI VIPAVSKE je organizirala Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v vlogi vodilnega partnerja LAS Vipavska dolina skupaj s chefom Tomažem Kavčičem.

V osrednjem delu dogodka je v okviru okrogle mize tekla beseda o pomenu povezovanja med kmetijskim in gostinsko-turističnim sektorjem v luči spodbujanja ekološkega kmetovanja. Sodelujoči na okrogli mizi: Tanja Grdina (Ekološka kmetija Ipavec), Andreja Komel (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), Dubravka Kalin (Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport), Bogdan Česnik (RRA ROD Ajdovščina), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono) in Rok Furlan (klet Vipava 1894) so se v razpravi dotaknili tudi vprašanja, s kakšnimi ukrepi povečati delež tržno usmerjenih ekoloških kmetij. Statistični podatki namreč kažejo, da je v naši državi samooskrba z ekološkimi živili zgolj 30%. Spodbude povezovanju med ekološkimi kmeti in sektorjem HORECA pa lahko predstavljajo delček mozaika ukrepov za povečanje deleža naravi prijaznega načina kmetovanja.

Dogodek, sicer namenjen strokovni javnosti, so obogatili vinarji ekoloških vinogradniških kmetij in posestev Vipavske doline: Fedora, Guerila, Pasji rep, Svetlik, Santei, Sutor, Vina Krapež, Vinska klet Miška in Saksida.

Gostje so lahko kot prvi pokusili prvo ekološko vino kleti Vipava 1894, zvrst cabernet sauvignona in merlota, Storia 2019.

Predstavile so se ekološke kmetije: Ipavec iz Šmarij, Oljkastvo Ličen iz Batuj in Eko kmetija in glamping turizem Zarja iz Podkraja.

Skupina sedmih gostincev povezanih v Vipavsko culo je obiskovalce pogostila s svojimi izvirnimi EKO grižljaji.

Vipavsko culo oblikujejo kuharski mojstri Kristijan Vidmar (Penzion Sinji vrh), Rok Rupnik (Arkade turizem), Timotej Cizej (Gostilna Faladur), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono), Jasmina Črv Čermelj (Gostilna Sivi Čaven), Erik Žabar (Gostilna Krhne) in Denis Ibrišimović (Gostilna Podfarovž).

»Vipavska cula je produkt, ki bo ponujal catering ali drugačne skupne nastope po Sloveniji in Evropi. Vipavski gostinci želimo pokazati, da nam je sodelovanje najpomembnejše in da se zavedamo, da smo skupaj močnejši. Prizadevali si bomo za uporabo ekoloških pridelkov, seveda pa to vselej ni mogoče,” je v predstavitvi izpostavil idejni oče Vipavske cule chef Tomaž Kavčič. Njihovo ponudbo si je že mogoče ogledati na spletni strani www.vipavskacula.si.