Ogled dobrih praks na območju LAG Južna Istra

V soboto smo slovenski partnerji projekta sodelovanja EKO Okusi Slovenije obiskali ekološko destilarno – OPG Marija Komić, ki se ukvarja z vzgojo zdravilnih zelišč in proizvodnjo izdelkov iz rožmarina, sivke, lovorja, smilja in “divjih« zelišč”. Ogledali smo si tudi oljarno Baiocco, kjer smo degustirali tudi ekološka olja.

Dan smo dopolnili še z obiskom lokalne Pivovarne Kampanjola, ki kot prva na Hrvaškem vari »craft« ekološka piva. Pestro ponudbo piv v Kampanjoli dopolnjujejo z lastno pridelavo zelenjave, njihov potovalni tovornjak s hrano pa je opaziti na različnih festivalih, saj kot pravijo, gre z domačim pivom tudi domača hrana, ki jo iz lokalnih sezonskih sestavin pripravljajo v sodelovanju s priznanim kuharskim mojstrom. Obiskali smo tudi sejem olivnega olja, ki ponuja več kot 30 ponudnikov, ki proizvajajo olivno olje iz območja Istre.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.