V Učnem centru Brje dan odprtih vrat

Leta 2009 se je na Brjah zaprla podružnična šola, objekt tako ni imel prave vsebine, nakar se je na pobudo Krajevne skupnosti Brje in lokalnih sadjarjev začel planirati obrat za predelavo sadja. Na podlagi tega je bil pripravljen projekt za pridobitev potrebnih sredstev na razpisu Lokalne akcijske skupine Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa v vrednosti 199.000 evrov nepovratnih sredstev v programskem obdobju 2007-2013. Center je bil obnovljen za potrebe usposabljanja celotnega zgornje vipavskega območja.

Na Brjah je bila tako v okviru projekta Center za promocijo in predelavo kmetijskih pridelkov – Učni center Brje vzpostavljena potrebna infrastruktura za predelavo sadja v več končnih produktov: sušenje sadja, kuhanje marmelad, kuhanje kompotov ter proizvodnja sokov. V sklopu zagona obrata je bil oblikovan izobraževalni program predelave sadja ter usposabljanje rabe tehnološke opreme. Stalna izobraževanja pa so organizirana tudi po zaključku projekta, s čimer se zagotavlja trajnost naložbe.

V četrtek, 15. junija 2023, med 17. in 19. uro odpira Učni center Brje svoja vrata vsem, željnim s prve roke spoznati delovanje predelovalnega obrata. Dan odprtih vrat učnega centra bo namenjen predstavitvi raznovrstne predelovalne opreme, ki je na voljo za uporabo vsem zainteresiranim, ob tej priložnosti pa bo zaživela še destilarna žganjekuhe in destilacije zelišč.

Zaživela bo destilarna žganjekuhe in destilacije želišč

Posebne pozornosti bo na ta dan deležno odprtje novo urejene destilarne za potrebe žganjekuhe in destilacije zelišč. Prikaz žganjekuhe na avtomatsko vodenem destilacijskem kotlu bo izvedel Ivo Šuc z Domačije Vrabči iz Pliskovice, ki ima z domačo proizvodnjo žganih pijač na tovrstni opremi dragocene izkušnje. 200 litrski bakreni kotel s trostopenjsko kolono za pripravo lokalnih vinskih in sadnih destilatov bo služil spodbujanju ohranjanja dediščine in razvoja žganjekuhe na podeželju Vipavske doline. Sredstva za sofinanciranje kotla je Občina Ajdovščina pridobila v okviru projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost, ki ga financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška iz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Sklad Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za regionalno sodelovanje).

Lokalnim zeliščarjem bo v destilarni namenjen kotel za destilacijo zelišč z dvema 150 litrskima košarama, ki ga je, tako kot kotel za žganjekuho, izdelalo Kotlarstvo Godec iz Jevnice. Z njim bodo opojne zeliščne darove narave v destilarni lahko predelali v tržno zanimive produkte, kot so eterična olja in hidrolati. S svojimi izvirnimi produkti se bo zato v učnem centru na dan odprtih vrat predstavila tudi Vila Lavanda iz Lokavca. V predelovalnem obratu, namenjenem predvsem sadjarjem in zelenjadarjem, si bodo obiskovalci ogledali stroje za predelavo koščičastega in pečkatega sadja ter zelenjave. Vsa uporaba opreme Učnega centra Brje je možna samo po predhodni najavi, saj je zaradi zagotavljanja brezhibnosti delovanja opreme, varstva uporabnikov ter doseganja kvalitetne predelave potrebno strokovno in tehnično znanje podpornega osebja.

Moč bo variti tudi svoje pivo, obogatena bo ponudba za pridobivanje strokovnih znanj s področja lokalne pridelave

Občina Ajdovščina bo v letošnjem letu učni center obogatila tudi z že pridobljeno opremo za varjenje piva ter kondenzacijskim sušilnikom, rezalnikom in sekljalnikom za predelavo sadja, zelenjave in zelišč. Obenem je v pripravi spletna predstavitev razpoložljive opreme, ki bo uporabnikom kmalu na voljo na spletišču Tržnica na borjaču. V mesecu juniju smo spletišče, v sklopu Nasveti za ponudnike, obogatili tudi z zavihkom Sonaravno kmetovanje, na katerem objavljamo najave dogodkov ter uporabne namige s področja ekološkega, biodinamičnega in permakulturnega kmetovanja in sonaravne samoosrkbe.

Ker Učni center Brje ni le predelovalni obrat, pač pa tudi pomembno stičišče za pridobivanje strokovnih znanj s področja lokalne pridelave in predelave, bodo s praktičnimi prikazi, informacijami in degustacijami dan odprtih vrat popestrili tudi predstavniki lokalne skupnosti Brje, Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo ter Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici, Biotehniške šole Šolskega centra Nova Gorica ter Ljudske univerze Ajdovščina.

Na industrijskih in obrtnih obratih utemeljena dediščina v navdih prihodnosti

Na podlagi pobud iz lokalnega okolja Občina Ajdovščina prepoznava tudi potencial ohranjanja in prezentacije svoje bogate dediščine pekarstva in mlinarstva. Mesto Ajdovščina se je že v 19. stoletju ponašalo z modernimi industrijskimi obrati ter igralo pomembno vlogo na področju živilske industrije. Pospešeno se je razvijala mlevska in pekarska industrija, ob Hublju so se pojavili številni mlini, po velikosti in proizvedenih kapacitetah je izstopal tudi Jochmannov mlin v mestu Ajdovščina. V slednjem so predelovali ječmen, ajdo, koruzo in pšenico, ki so jo kupovali tudi v Banatu in na Madžarskem. Pomembno noto pekarstvu v Ajdovščini je podal tudi slikar Veno Pilon, ki je pekarske izdelke svojega očeta upodabljal na znamenitih grafikah.

Občina vzpostavlja prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije v samem centru mesta Ajdovščina, kjer se bo tradicija ter kulturna in etnološka dediščina pekarstva in mlinarstva ohranila in prezentirala za  prihodnost. Izdelan je bil programski koncepta prostora, ki nagovarja celovito vsebino prostora doživetij vključno z naborom njenih možnih vsebin. Razvit je bil tudi nov turistični produkt, ki bo poosebljal doživetje in izkušnjo tradicije pekarstva in mlinarstva in se bo kot glavni, nosilni turistični produkt, izvajal v Prostoru doživetij pekarske in mlinarske tradicije. Izvedene so bile delavnice aktivacije in opolnomočenja ranljivih skupin in splošne javnosti za aktivno participacijo in oblikovanje priložnosti, ki jih dediščina nudi. Oblikovan je bil poslovni model prenosa znanj s področja pekarstva, mlinarstva, kulinarike …

Foto: Jan Čermelj