Prebudi svojo ustvarjalnost na Retrovikendih

Obeta se zanimiv konec tedna, namenjen ustvarjalcem različnih generacij. Od petka, 27. 1. do nedelje, 29. 1. 2023 bo v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina in Garaže Ajdovščina potekal prvi RETROVIKEND. Do maja 2023 mu bodo sledili še drugi, vsi namenjeni prebujanju ustvarjalnosti za ohranjanje tradicionalnih rokodelskih in obrtniških znanj, ki tonejo v pozabo.

Serija brezplačnih delavnic s pridihom medgeneracijskega druženja in odkrivanja pozabljenih veščin in poklicev bo potekala od januarja do maja 2023. Vabljeni amaterski in profesionalni ustvarjalci, srednješolci, študentje, brezposelni in vsi ostali, željni odkrivanja in ohranjanja bogate dediščine Vipavske doline.

Prva delavnica bo potekala v petek, 27. 1. od 17. do 21. ure ter se bo nadaljevala v soboto, 28. 1. in nedeljo, 29. 1. od 9. do 15. ure. Osredotočena bo na kreativno videoprodukcijo, multimedije in digitalno promocijo. S sodobnimi komunikacijskimi pristopi bomo izdelali video posnetke, ki bodo nagovarjali ohranjanje dragocenih medgeneracijskih znanj. Med njimi bomo izbrali najbolj prepričljivega, ki bo nagrajen s praktično nagrado.

Za razvoj idej in prototipov izdelkov in storitev z uporabo znanja iz preteklosti bodo v naslednjih mesecih sledile še druge Retrovikend delavnice. Na osnovi etnografske raziskave starih tradicionalnih znanj in poklicev iz Vipavske doline, ki jo je izdelala dr. Jasna Fakin Bajec iz Inštituta za kulturne in spominske študije, ZRC SAZU, bodo izpostavljena predvsem znanja in veščine še aktivnih mojstrov, ki so pripravljeni svoje bogate izkušnje prenašati naprej. Delavnice bo vodil Matic Batagelj, SHORTCUT z vključevanjem zanimivih predavateljev, mentorjev in mojstrov.

Retrovikendi bodo potekali v organizaciji Občine Ajdovščina v sodelovanju z lokalnimi promotorji medgeneracijskega sodelovanja, mladih in kulturne dediščine. Za več informacij sledite novicam na Facebook in Instagram profilih Garaža Ajdovščina ter garazawajdusna.si ali se obrnite na Občino Ajdovščina, erika.zuodar@ajdovscina.si, 05 365 91 07.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije LAS Medgeneracijski prenos znanja, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.