AJDOVSKA TRŽNICA ODPRLA NOVE PROSTORE

Staro mestno jedro Ajdovščine je v četrtek, 26.5.2022 privabilo številne obiskovalce, ki so se udeležili otvoritve novega sodobno urejenega notranjega prodajnega prostora Ajdovske tržnice. Ob otvoritvi prostorov je župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin izpostavil pomembno vlogo tržnice pri zagotavljanju ponudbe domače hrane, ki ji kupci lahko zaupajo, kot tudi za razvoj podeželja in samooskrbe Vipavske doline. Ponudniki so s tem pridobili 6 novih prodajnih mest, kjer se bodo s kupci srečevali brez vremenskih presenečenj.

Tržnica bo ponujala sveže in predelano sadje in zelenjavo, zeliščne, medene, pekovske in druge prehrambne izdelke. Svoj prostor bodo našle tudi moke in žita, domače pijače in sonaravni izdelki za nego telesa.  Z ustrezno hladilno opremo je poskrbljeno za prodajo blaga, ki potrebuje hlajenje, tako da se bodo ponudbi mleka in mlečnih izdelkov pridružili suhomesnati izdelki. S takšno ponudbo se bo Ajdovska tržnica predstavila tudi v torek popoldan, 31. maja. V prihodnje si želimo še cvetja in sadik, oljčnega olja in drugih prehrambnih ter rokodelskih izdelkov. S širitvijo ponudbe bodo imeli lokalni prebivalci priložnost, da se raje odločijo za nakup svežih domačih pridelkov ter prehrambnih izdelkov podeželja, kot pa za nakup v trgovskih verigah.

Občina Ajdovščina je prenovo tržnice izvajala v okviru projekta Prenova mestne tržnice Ajdovščina, ki ga je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Program razvoja podeželja 2014–2020 Republike Slovenije, ukrep LEADER, podukrep 19.2. Pri izvajanju projekta sta sodelovala tudi Krajevna skupnost Ajdovščina ter Turistično in kulturno društvo Špajza. Projekt je potekal od aprila 2021 in se z majem 2022 zaključuje.

Poleg gradbeno-obrtniških del ureditve notranje tržnice in opreme prostora, so v okviru projekta potekale tudi številne aktivnosti z lokalnimi ponudniki in potencialnimi kupci. Izvedena so bila srečanja in delavnice z lokalnimi ponudniki pridelkov in prehrambnih izdelkov, podjetniške delavnice z dijaki Biotehniške šole iz Šolskega centra Nova Gorica, kot tudi okrogla miza s področja samooskrbe z lokalno hrano, krožnega gospodarstva v kmetijstvu ter dobrih praks za ohranjanje in izboljšanje okolja. S kupci smo se srečali na ustvarjalni delavnici in otvoritvi tržnice, kjer so se seznanili s pomenom kratkih dobavnih verig, samooskrbe in poslovanjem tržnice v prihodnje. Za povezovanje ponudnikov in promocijo ponudbe smo poskrbeli z razvojem programskega orodja v povezavi s spletiščem Tržnica na borjaču, saj bo Ajdovska tržnica obenem služila kot prevzemno mesto .

Pomembno noto je imela tudi izvedba promocijske akcije ozaveščanja in promocije projekta, v kateri je sodelovalo 539 otrok iz 31 oddelkov osnovnih šol razrednega pouka ter oddelkov s prilagojenim programoma. Otrokom so razdelili nakupovalne torbice Ajdovske tržnice, ki so jih popestrili s svojimi ustvarjalnimi navdihi. Eno torbico so obdržali zase, drugo pa vrnili tržnici za promocijo med kupci. Akcija je potekala v sodelovanju s programom Mladost na burji.

Od četrtkove otvoritve tržnice dalje velja prenovljen urnik. Tržnica bo po novem poslovala ob torkih od 14. do 19. ure ter ob četrtkih in sobotah od 7. do 12. ure. Ostali termini se bodo določali skladno s pobudami in željami kupcev in ponudnikov. Razpored ponudnikov na tržnici bo potekal po predhodnih najavah. Ponudniki bodo želene termine prodaje sporočali koordinatorju tržnice Občini Ajdovščina (trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06).

Vsako drugo soboto v mesecu bo tržnica ponujala sezonske posebnosti, kulinarične degustacije, prehrambne in ustvarjalne delavnice ter druge zanimivosti podeželja. Za urejenost prodajnih površin in obračunavanje uporabe prodajnih mest bo še naprej skrbela Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina d.o.o.

Prisrčno vabljeni, da jih obiščete na naslovu: Ajdovska tržnica, Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

Foto: Jan Čermelj

Aktivnost se izvaja v okviru operacije Prenova mestne tržnice Ajdovščina, ki jo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.2.