Vabljeni na Zelemenjavo na Ljudsko univerzo Ajdovščina

Na Zelemenjavi lahko sodelujete vsi, ki želite podariti ali sprejeti doma pridelana semena in/ali sadike. Dogodek bo potekal v torek, 5. aprila 2022, od 16.00 do 18.00, v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina.

Semena in sadike avtohtonih vrtnin, še posebej tiste, ki so vzgojene v domačem, preprostem okolju, so bolj prilagojene na naše podnebne razmere in zato praviloma bolj odporne proti škodljivcem in boleznim. Poznavanje osnov pridelovanja lastnega semena se je v preteklosti prenašalo iz roda v rod. Zaradi hitrega načina življenja ter uvoza semen iz tujine, pa je to znanje bolj ali manj utonilo v pozabo. Na predavanjih v okviru projekta Stara semena – tradicija in preživetje, sta Damjana in Uroš Benec na zanimiv način približala pomen in način pridelave semen na domačem vrtu. Zaupala sta tudi marsikatero skrivnost uspešne pridelave zelenjave. Predavanja so na LUA snemali in jim še vedno lahko prisluhnete.

Za zaključek celotnega projekta Stara semena – tradicija in preživetje, na Ljudski univerzi Ajdovščina organiziramo Zelemenjavo. V pritličju bomo postavili stojnice, na katere boste lahko postavili svoj pridelek semen in sadike, ki ste jih vzgojili doma, pa jih imate preveč za vaš lasten vrt. Bistvo zelemenjave je izmenjava ali podarjanje presežkov, brez menjalne obveznosti in brez plačila ali prostovoljnih prispevkov. Pomembno je tudi druženje ter izmenjava izkušenj pridelave vrtnin in semenarjenja.

Na letošnji Zelemenjavi se nam bo pridružila tudi Lavričeva knjižnica, ki je letos odprla nov oddelek – knjižnico semen. V kolikor vas pot še ni zanesla k njim v knjižnico, boste več o tem njihovem projektu lahko izvedeli prav na Zelemenjavi.

Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse ljubitelje in navdušence dobrot in lepot domačega vrta ter to navdušenje razširi med ostale udeležence in obiskovalce.

Zelemenjava vabi vse, brez izjem. Od popolnih začetnikov, do starih »mačkov«. Dobrodošli ste vsi, stari in mladi, taki s samo enim lončkom na balkonu, pa tudi tisti z velikanskimi njivami.

Vabljeni! ZELEMENJAVALO SE BO!

Zaželjeno je, da se na Zelemenjavo prijavite, da bodo lahko pripravili dovolj stojnic. Več informacij in prijave na info@lu-ajdovscina.si ali 05 36 64 750.

Vabimo vas tudi, da se jim pridružite na FACEBOOK-u v skupini Stara semena – tradicija in preživetje: https://www.facebook.com/groups/785409285437358

Dogodek Zelemenjava bo potekal v okviru operacije Stara semena – tradicija in preživetje, ki se izvaja v okviru 3. javnega poziva LAS Vipavska dolina in je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja / LEADER.