Vabilo na delavnico “Kruh ku po star’m”

V okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, ki na naše območju oživlja pekarstvo in mlinarstvo vas Občina Ajdovščina vabi na brezplačno delavnici obujanja domačih obrti mlinarstva in pekarstva z naslovom “Kruh ku po star’m”. Delavnica bo potekala v dveh delih, 19. NOVEMBRA in 21. NOVEMBRA 2019 od 16:30 do 20:00 v Hiši Mladih v Ajdovščini. 

Program delavnice
Prvi del delavnice je zames in peka kruha iz droži.
Zamesimo kruh in se med postopkom razgovorimo o fazah priprave testa: gnetenje, prvo vzhajanje, oblikovanje hlebca in drugo vzhajanje. Hlebec se pred peko okrasi z moko in zareže.

Drugi del delavnice je sproščeno predavanje o peki kruha z drožmi.
Udeležencem se razloži kaj je gluten in kako koristimo njegove lastnosti, da spečemo rahel in hrustljav kruh, Razgovorimo se o mokah ter o tem, kako je zgrajeno žitno zrno. Na koncu predavanja poglobljeno obdelamo fermentacijo, kaj so droži, kako jih uporabljamo kot vzhajalno sredstvo ter zakaj je tak kruh dober za naše zdravje. Vsak udeleženec prejme ob koncu delavnice kozarček z aktivnimi drožmi.

Delavnica je brezplačna in namenjena mladostnikom: dijakom in študentom.
Število mest je omejeno, prijave do zapolnitve mest na: mojca.kante@ajdovscina.si

Vabljeni, da se jim pridružite v Ajdovščini na Festivalu Hiše Mladih 2019.

Delavnico organizira Občina Ajdovščina v sodelovanju z ’’d(r)oživetje, šola peke z naravnim kvasom’’ v okviru operacije sodelovanja LAS ’’Domače obrti – dediščina in sodobnost’’ , ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kemtijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.3