Vabilo na knjižno srečanje ob kavici na temo pekarstva in mlinarstva

Vljudno vabljeni na knjižno srečanje ob kavici v Lavričevi knjižnici Ajdovščina,
torek, 15. oktobra 2019, ob 9.00
Spregovorili bomo o tradiciji peke kruha v naših domovih, pekarskem izročilu in mlinarstvu na območju Vipavske doline.

Ko v domači kuhinji zadiši po toplem kruhu, ravnokar spečenem, se marsikomu izmed nas vzbudijo različni občutki in spomini na raznovrstne domače tradicije. Starejšim generacijam kruh pomeni simbol bogastva. Peka koruznega hlebca (po ajdovsko tršen kruh) ali belega kruha in drugega pekovskega peciva je v družini vedno predstavljalo praznični dan. Nekdanji pomen kruha kaže tudi navada, ko je košček kruha padel na tla, ga je bilo potrebno poljubiti. Danes se mlajše generacije soočajo z novimi odnosi do pekarske tradicije. Kruh in drugi pekarski izdelki nimajo več pomembne simbolne vrednosti, pa vendarle ostajajo pomembna sestavina naših jedilnikov. Kruh je pač dober, pa naj bo bel, koruzen, ržen, ovsen ali z dodatki. Na našem območju je še vedno zelo prisoten spomin na domače pekarske obrti, mlinarstvo in pekarske izdelke, ki jih še danes ohranjajo in razvijajo mala in velika podjetja.
Namen srečanja je spregovoriti, zbrati in zapisati čim več zgodb o tradiciji pekarstva, mlinarstva in pekarskih izdelkih na območju LAS Vipavska dolina. Skupaj z vašimi znanji, izkušnjami in spomini želimo obuditi domače obrti in iskati v njih nove priložnosti za tkanje dobrih medsebojnih odnosov, ohranjanje kulturnih posebnosti, ajdovskega izročila in iskanje novih poslovnih priložnosti za mlajše generacije.

»Dediščina je v naših rokah«.

Od nas je odvisno, kako jo bomo ohranjali in razvijali!
Vse, ki se še spominjate slavnih slastno dišečih ajdovskih žemljic vabimo, da nas ta dan obiščete in z nami podelite spomine na ta del naše dediščine!

Prisrčno vabljeni!

Srečanje je del operacije sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost«, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER/ podukrep 19.3

Več informacij dobite na tej povezavi.