Učna pot na Slapu “Med divje” je uradno odprta

Občina Vipava je skupaj s partnerji operacije Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap v petek, 27.  septembra 2019, z odprtjem učne poti na Slapu, poimenovane »Med divje« zaokrožila niz dejavnosti, s katerimi poskušajo aktivirati značilne notranje vire in potenciale Vipavske doline med katere sodijo tudi užitne divje rastline.

Na slapenskem placu, kjer se pot tudi prične, so številne obiskovalce pričakali Vipavski tamburaši. V pozdravnem govoru je podpredsednica Krajevne skupnosti Slap Anja Žorž spomnila, da je učna pot nekoč povezovala vas Slap in graščino grofov Lanthieri z njihovimi posestvi in Majerijo. Nekdaj pomembna povezava pa je izgubila svoj namen in ob ideji o njeni obnovi se je porodila zamisel, da dobi pot nov pomen. Sodelovanje Mateja Tomažiča iz Turistične kmetije Majerija in poznavalca divjih rastlin Daria Corteseja pa je prineslo idejo o predstavitvi užitnih divjih rastlin, ki rastejo ob poti. Danes te rastline ne zanimajo le ljubitelje narave in naravnega, po njih vse pogosteje posegajo tudi kulinarični mojstri, ki iz še tako revne sestavine lahko pripravijo okusen obrok. Tega se zaveda tudi župan Občine Vipava Goran Kodelja, ki je v otvoritvenem govoru poudaril, da bo ta tema zanimiva tako za osnovne šole kot tudi za vse številnejše obiskovalce Vipavske doline. Poleg dobrega vina in lepe okolice Vipavska dolina namreč lahko ponudi za še marsikaj zanimivega. Zdi se, da svet na novo odkriva t.i. revno kuhinjo in želijo si, da bo čim več ponudnikov postalo del te »divje zgodbe« ter videlo v njej svojo zeleno poslovno priložnost.

Trak sta prerezala župan Občine Vipava Goran Kodelja in predsednik Krajevne skupnosti Slap Alojz Ambrožič ter tako povabila obiskovalce, da se po njej podajo do Turistične kmetije Majerija, kjer se je odvil drugi del slovesnosti. Čeravno se zdi, da 400 metrov poti ni ravno veliko in bo sprehod kratek, pa temu ni bilo tako. Za to je poskrbel Dario Cortese, ki je udeležence na poti večkrat zaustavil in opozoril na nekaj neuglednih plevelov, ki lahko postanejo sestavine okusnih jedi. Poskusili smo regačico, spoznali različne vrste regratov, kaj lahko zaužijemo  pri navadnem potrošniku in še marsikaj.  A kot sam pravi – nabiramo vedno le tisto kar poznamo. Če se na učno pot odpravite sami, vas bo tam pričakalo pet informacijskih tabel. Na treh je opisanih 30 izbranih rastlin, poznavalci pa jih boste našli še več.

Na Majeriji so razglasili tudi zmagovalce kulinaričnega natečaja. Komisija je v kategoriji Mladi divjaki (do 18. leta oz. do 4. letnika srednje šole) – podelila nagrado za» Grenkuljičino juho« učenkam OŠ Draga Bajca iz Vipave: Evi Kovač, Živi Jermol in Kaji Simončič ter mentorici Barbari Kodelja Pavlin. Domačinka Andreja Žorž pa je v  kategoriji Kuharski divji mojstri (nad 18 let) pripravila recept za posladek »Frtalja iz cvetličnega šopka«.

Matej Tomažič je predstavil dva nova  izdelka iz divjih užitnih rastlin – Mˈrmelado iz bezgovih jagod in Grenčico iz bezgovih cvetov, ki so jih v sklopu operacije razvili na Turistični kmetiji Majerija. Predstavil je recepte jedi, ki so jih udeleženci nato okušali. Ker je Matej pravi kuharski mojster, je tudi opis sledil mojstrski tradiciji, zato je pri razlagi receptov vedno zamolčal katero od sestavin. Obiskovalci so bili navdušeni nad rolicami s čemaževim namazom, divjo kremno juho, ječmenovo rižoto s kremo iz divjega hmelja. Posladkali so se še s sladicami, ki so jih pripravile domačinke s Slapa ter okusili vina iz bližnjih vinogradov.

Vabljeni, da obiščete spletno stan http://med-divje.vipava.si/ in jih spremljate tudi v prihodnje. Če želite lahko prispevate recepte, prispevke o užitni divji hrani, fotografije rastlin in še kaj.