Projekt Zelene priložnosti – divje rastline / Tematska pot Slap – Kulinarični natečaj: Kuhajmo z divjimi

V okviru LAS Vipavska dolina je bila odobrena operacija Zelene priložnosti – divje rastline / Tematska pot Slap, iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja / ukrep LEADER.

Občina Vipava, vodilni partner operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«, želi skupaj s partnerji spodbuditi zavedanje o pomembnosti divjih užitnih rastlin v naši vsakodnevni prehrani in ponudbi lokalne kulinarike, s čimer se Primorska lahko identificira, saj v Sloveniji izstopa po njihovi vsakodnevni uporabi v obliki različnih jedi. V okviru projekta pa smo ob Slapu odkrili že več kot 40 užitnih divjih rastlin.

Dario Cortese, soavtor učne poti Med divje, ki nastaja na Slapu, pravi: Užitnih divjih rastlin je še vedno vsepovsod polno. Dobesedno hodimo po njih. Postavlja pa se vprašanje, zakaj bi v današnjem času (pre)obilja jedli osat in plevel? Prav zaradi obilja industrijsko predelane hrane, ki nima več izvorne prehranske moči. Celo doma pridelana hrana je v primerjavi z užitnimi divjimi rastlinami energijsko oslabljena, prehransko in po intenzivnosti okusov pa šibkejša. Za obogatitev raznolike zdrave prehrane in splošnega dobrega počutja je zato zelo priporočljivo, da užitne divje rastline vključimo v vsakodnevno prehrano. Ni potrebe, da bi jedli samo ali pretežno divje vire, saj že delno civilizirane jedi z različnimi gojenimi in rejenimi dodatki začnejo odstirati novo prehransko vesolje. Zadovoljstvo, ki ga medtem porajata vzpostavljanje (sicer nikoli pozabljene) vezi z naravo in občutek dvigajoče se fizične in psihične moči, je neskončno. Tako kot spoznavanje, raziskovanje ter uporaba užitnih divjih rastlin.

Pri vas želijo spodbuditi radovednost in ustvarjalnost, zato razpisujejo kulinarični natečaj: Kuhajmo z divjimi, s katerim iščejo najbolj zanimiv, inovativen recept za pripravo jedi iz divjih užitnih rastlin.

Rok za oddajo: Natečaj se prične 8. aprila 2019 in se zaključi 3. julija 2019. Nagrajenci bodo javnosti razglašeni na zaključni prireditvi ob otvoritvi učne poti na Slapu Med Divje, predvidoma sredi julija 2019.

Kdo lahko sodeluje: sodelujejo lahko fizične osebe ali skupine prijateljev, šolarjev, dijakov ipd, ki, pravočasno pošljejo recept na obrazcu, ki ga najdete na spletnih straneh Občine Vipava www.vipava.si skupaj s fotografijo in sicer na naslov Občina Vipava, Glavni trg 15, 5271 Vipava, obvezno s pripisom Kuhajmo z divjimi, oz. na spletni naslov obcina@vipava.si. Starostne omejitve ni.

Pogoji za sodelovanje: Recept mora vsebovati vsaj eno užitno divjo rastlino , ki mora v receptu prevladati nad ostalimi poljubnimi sestavinami Lahko gre za solate, namaze, glavne jedi, sladice, prikuhe itd.

Vsak udeleženec-ka ali skupina lahko pošlje samo en recept.

Recepti, ki ne bodo izpolnjevali razpisnih pogojev oziroma ne bodo dostavljeni v skladu z določili razpisa, ne bodo šli v ocenjevanje.

Kriteriji za izbor: uporaba sestavin, kjer prevladujejo užitne divje rastline, uporaba ostalih lokalnih/domačih ter dostopnih sestavin, izvirnost ter ustvarjalnost, enostavnost in čas priprave, poimenovanje in predstavitev jedi.

Zmagovalni recept bo izbrala strokovna komisija, ki jo sestavijo partnerji projekta operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«. Odločitev komisije je nepreklicna.

Nagrada se bo podelila v dveh starostnih kategorijah:

Mladi divjaki (do 18. leta, oz. do 4. letnika srednje šole)
Kuharski divji mojstri (nad 18 let)
Nagradi bosta dve, izjemoma se lahko komisija odloči, da podeli več nagrad.

Avtor/-ica oz. avtorji zmagovalnega recepta bodo prejel/-a košarico proizvodov partnerja projekta Turistične kmetije Majerija iz Slapa v višini 70 EUR.

Zmagovalne jedi bodo pripravljene za pokušino na zaključni prireditvi ob otvoritvi učne poti na Slapu Med Divje, predvidoma sredi junija 2019.

Vsi recepti bodo predstavljeni na spletni strani projekta oz. FB partnerjev.

»Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«

Partnerji: Občina Vipava – nosilec operacije, Majerija Matej Tomažič s.p., Krajevna skupnost Slap, Društvo upokojencev Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina

Več o natečaju si preberite tukaj.

Celotna dokumentacija je dostopna tukaj.