Poročilo projekta »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«

V aprilu smo zakorakali v zadnjo tretjino izvajanja operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap« za kar so bila  Občini Vipava, v okviru LAS Vipavska dolina, odobrena sredstva iz podukrepa 19.2 Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (CLLD) / LEADER. Partnerji operacije so še: Turistična kmetija Majerija Matej Tomažič s.p. in Območna obrtno podjetniška zbornica Ajdovščina, Krajevna skupnost Slap ter Društvo upokojencev Ajdovščina.

Za nami sta dve delavnici, inventarizacija užitnih rastlin na območju učne poti in izdelava celostne grafične podobe. Krajani Slapa pa so izvedli akcijo čiščenja trase, kjer bo učna pot potekala.

Prva delavnica je bila izvedena v  okviru partnerja operacije – Območne obrtno podjetniške zbornice Ajdovščina. Potekala je pod vodstvom gospe Gaje Brecelj iz Umanotere in je obravnavala potrebo po razvoju zelenih delovnih mest, ki podpirajo prehod v zeleno gospodarstvo ter posledično vpliv na strateške odločitve razvoja turizma v Vipavski dolini.

Konec januarja smo zaključili z delavnico, kjer se je predstavilo dobro prakso zelenega delovnega mesta. Delavnico je vodila gospa Lara Lapajne Golob iz Idrijskih Krnic, ustanoviteljica blagovnih znamk Hiša zelišč in Dežele doživetij Log. Nosilec aktivnosti je bilo Društvo upokojencev Ajdovščina, saj je bila delavnica namenjena tudi vključitvi starejših v delovne procese s poudarkom na zelenih delovnih mestih.

Strokovni sodelavec operacije je priznani poznavalec divjih užitnih rastlin, publicist in avtor številnih knjig na temo divje hrane – Dario Cortese, ki je izvedel inventarizacijo divjih užitnih rastlin. Ideja o vključitvi užitnih divjih rastlin v ponudbo Vipavske doline je namreč prišla od spodaj navzgor, s strani turističnih delavcev, ki zaznavajo vse večje povpraševanje po kulinaričnem trendu “revne kuhinje” – kar pomeni  kuhati lokalno, sezonsko, z zdravimi sestavinami. To prinaša dodano vrednost, ki jo gostje in kupci iščejo. Konkretno gre za sestavine in postopke v kuhinji s katerimi se Primorska lahko identificira, saj v Sloveniji izstopa po uporabi užitnih divjih rastlin v vsakdanji kulinariki, na območju učne poti na Slapu pa je bilo  prepoznanih več kot 40 različnih vrst le-teh.

Sredi aprila – predvidoma 15.4. – bomo skupaj s partnerjem operacije – Majerija Matej Tomažič s.p. – izvedli celodnevno delavnico  namenjeno turističnim delavcem (iz gostinstva, turističnih kmetij in za turistične vodnike, …), ki želijo v svojo ponudbo vključiti divje užitne rastline, ne le v kulinariki, temveč tudi pri oblikovanju dodatne ponudbe oz. dejavnosti, ki jih lahko ponudimo turistom oz. obiskovalcem Vipavske doline.

Razdeljena bo na dva sklopa: v prvem bomo pod vodstvom gospoda Daria Corteseja spoznavali in prepoznavali divje užitne rastline, se učili o njihovi uporabi pa tudi o pravilnem odvzemu iz narave. Drugi del bo vodil kuharski mojster in gostitelj delavnice gospod Matej Tomažič. Udeleženci bodo imeli priložnost poseči po tradicionalnih znanjih glede uporabe divjih rastlin v kulinariki in možnost priprave sodobnih »tipičnih vipavskih« jedi, ki jih bodo lahko vključili v kulinarično in ostalo turistično ponudbo Vipavske doline.

Občina Vipava bo razpisala tudi kulinarični natečaj »Kuhajmo z divjimi«. Natečaj bo odprla 8. aprila 2019 in bo trajal do 3. junija 2019. Z natečajem se bo iskalo inovativne recepte za pripravo jedi iz divjih užitnih rastlin. Javnosti bodo nagrajenci razglašeni na zaključni prireditvi ob otvoritvi učne poti na Slapu, zdaj poimenovane »Med Divje«, predvidoma sredi junija 2019. Podrobnosti o razpisu in delavnici bodo objavljene na spletni strani Občine Vipava in partnerjev operacije.

Pa še to – rastlina, ki bo označevala pot, je pokalica (Silene vulgaris), pogosta spremljevalka vinogradov Vipavske doline. Znak je oblikoval gospod Dejan Koradin.