PROJEKT NASMEH IN CVET ZA BOLJŠI SVET – SKLEPNE MISLI IN REZULTATI

V Vipavi se je v četrtek, 4.10.2024 z dogodkom ob izidu knjige, zaključil projekt LAS Nasmeh in cvet za boljši svet. V projektu so poleg vodilnega partnerja LAS Vipavska dolina v imenu RRA ROD Ajdovščina sodelovali še trije člani LAS Vipavska dolina in sicer Zavod za turizem TRG Vipava, Dnevni center ŠENT Ajdovščina in CIRIUS Vipava. Sofinanciral se je s še zadnjimi razpoložljivimi sredstvi iz vira Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.  

Projekt je bil zasnovan na pobudo članov lokalne akcijske skupine z velikim poudarkom na vključevanju področij, za katera je bilo do takrat namenjenih najmanj sredstev v okviru Strategije lokalnega razvoja. Specifičnim ciljnim ranljivim skupinam (učencem CIRIUSa, uporabnikom Dnevnega centra ŠENT, slepim in slabovidnim) se omogoči višjo kvaliteto bivanja in povečanje njihove socialne enakopravne vključenosti. Drugi, prav tako pomemben del projekta LAS, pa je bil na področju varovanja in ohranjanja okolja, kjer so bili ciljna skupina otroci in mladostniki.

Ena izmed aktivnosti projekta je bila izvedba delavnice za splošno javnost v ajdovski knjižnici in serija desetih delavnic za otroke in mladostnike povezanih z osveščanjem o pomenu čebel, čebelarjenja in medovitih rastlin s poudarkom na predstavitvi urbanega čebelarstva, ki jih je izvedel Gorazd Trušnovec, pionir v urbanem čebelarstvu v Sloveniji. Na Osnovni šoli Danila Lokarja v Ajdovščini je bilo izvedeno svetovanje s čebelarjem o postavitvi šolskega čebelnjaka na novem šolskem vrtu ob šoli.

V sodelovanju s Škofijsko gimnazijo Vipava pa so udeleženci poletnega tabora za bodoče dijake obiskali čebelarja. Dušan Božič, predsednik Čebelarskega društva Janka Vodopivca Ajdovščina – Vipava, jim je predstavil poklic čebelarja ter svoje družinsko čebelarstvo na Gradišču pri Vipavi.

Projekt je bil tudi okoljsko obarvan – posajenih je bilo 9 dreves lipe v okolici osnovnih šol na območju LAS Vipavska dolina in sicer štiri pri igrišču OŠ Draga Bajca Vipava, dve pri igrišču OŠ Šturje, ena na Otlici pred šolo, ena pred OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in ena pred podružnico v Lokavcu – ti dve sta zamenjali stari, eno propadlo zaradi bolezni in eno posekano zaradi gradbenih del. Upamo, da bodo na teh drevesih med nabirale tudi čebele mladih čebelarjev.

Kot izpostavljeno, je bil projekt  namenjen tudi višji kakovosti življenja ljudem z različnimi omejitvami. Tako sta Zavod za turizem TRG Vipava in RRA ROD, skupaj z Občino Ajdovščina, organizirala aktivnosti namenjene slepim in slabovidnim kot končnim koristnikom. Izvedena je bila serija delavnic za turistične in druge javne deležnike vezane na usposabljanje s tematiko o potrebah slepih in slabovidnih ter ena delavnica vezana na dostopnost prostora informacij in storitev vsem ne glede na njihovo oviranost.

Pripravljena so bila Navodila za izboljšanje dostopnosti za gibalno in senzorno ovirane osebe, namenjena upravljavcem objektov v javni rabi, da lažje planirajo prilagoditve za funkcionalno ovirane osebe ter Navodila za spremljanje oseb z okvaro vida to so pisna navodila, kako ravnati z osebami z okvaro vida za turistične deležnike.

Izdelan je bil turistični zemljevid območja LAS Vipavska dolina prilagojenega za slabovidne z vrisanimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi prilagojen za slabovidne osebe. Zemljevid je na voljo na vseh turistično informacijskih centrih na območju LAS Vipavska dolina.

V Dnevnem centru ŠENT Ajdovščina je za uporabnike storitve društva potekal program umetniškega ustvarjanja. Različne delavnice kot na primer izdelovanje mandal, barvanje po številkah, kiparjenje, prosto slikanje in delavnice umetnostne terapije pod vodstvom specializiranih strokovnjakov. Nove vsebine so predstavljale obogatitev storitev namenjenih psiho-socialni rehabilitaciji uporabnikov in izboljšanem zdravju uporabnikov.

Projekt se je zaključil z aktivnostmi CIRIUSa iz Vipave. Že nekaj let se je porajala ideja o izdelavi turističnega spominka za otroke. Vipavska dolina ponudi staršem vrhunsko vino in kulinariko, za otroke pa ni bilo tistega pravega, tipičnega spominka, darila. Idejo so nadgradile strokovne sodelavke v CIRIUSu in nastala je taktilna multisenzorna knjiga z naslovom Vipavsko kosilo. Knjiga vsebuje recept za joto in vipavske štruklje. Posebno vrednost in pomen ima knjiga predvsem za nekatere skupine oseb s posebnimi potrebami. Velikost črk, tip pisave, razmaki med vrsticami zadostujejo kriterijem bralcev z disleksijo. Velikost pisave, različne strukture znotraj knjige ter kakovost papirja so prijazni slabovidnim. Knjiga je opremljena s simboli podporne in nadomestne komunikacije, ki olajšajo razumevanje in sporazumevanje osebam z motnjo v duševnem razvoju, avtističnimi motnjami in drugim s težavami v komunikaciji. Knjiga je multisenzorna in vsebuje poleg vidnih zaznav tudi različne druge senzorne elemente. V njej pod prsti občutimo različne strukture in materiale kot so les, usnje, blago, plastika in pločevina. Prepustimo se lahko vonju soli, lovorja in brinovih jagod … Spoznamo zvoke drobnih sestavin in s priloženimi kuharskimi pripomočki, kot so valjar, kuhalnica in prtič lahko simbolično naredimo štruklje. Knjiga je bila predstavljena na dogodku, katerega program so pomagali sooblikovati tudi učenci CIRIUSa. Seveda pa je bilo mogoče okusiti tudi joto in vipavske štruklje po receptu iz knjige.

Knjiga bo na voljo za izposojo v vseh šolskih knjižnicah na območju LAS Vipavska dolina ter v Lavričevi knjižnici in njenih oddelkih. Nekaj knjižnih video utrinkov si lahko pogledate na tej povezavi.

Z zaključkom projekta Nasmeh in cvet za boljši svet na območju LAS Vipavska dolina uspešno zaključujemo programsko obdobje 2014–2020. Projekt je s svojimi aktivnostmi prispeval k izboljšanju kakovosti življenja v lokalnem okolju in krepitvi sodelovanja med prebivalci ter različnimi organizacijami.