V paketomat po lokalne pridelke

Projekt sodelovanja Prehod na sonaravno oskrbo s hrano treh Lokalnih akcijskih skupin in sicer LAS Vipavska dolina, LAS V objemu sonca in LAS s CILjem ter LAG Zeleni trokut je prešel v tretjo, zadnjo fazo in večina aktivnosti je že izvedenih.

Partner v projektu, Občina Ajdovščina, je vzpostavila – pametni paketomat za prevzem sadja in zelenjava, pridelane  v lokalnem okolju. Do prevzema raznolikih dobrot vas odslej loči le klik prek pametnih telefonov. Paketomat – Ajdovska tržnica ENA-DVA-TRI – je postavljen pri nogometnem stadionu in nudi kvalitetno hrambo z avtomatizirano hladilno enoto. Uporaba pa je nadvse enostavna in poteka prek aplikacije Optifarm, kjer lahko izberete med ponujeno vrsto sadja in zelenjave, ki jo ponudnik ob izbrani uri in datumu pusti v paketomatu.

Prevzem je mogoč ob registraciji in pridobitvi kode, ki jo kupec prejme ob potrditvi nakupa. Slednje omogoča  hiter nakup ter prevzem naročenih pridelkov in izdelkov, ki so shranjeni v ustrezni atmosferi. Služi predvsem tistim, ki si želijo hitro in enostavno nakupovati lokalne izdelke brez nepotrebnega čakanja v vrsti in prilagajanja urnikom. Končni uporabnik lahko tako na enostaven način pride v stik s ponudbo lokalnih pridelovalcev, izdelke in pridelke enostavno da v košarico ter prevzame ob določenem datumu. Tovrstna oblika prevzema sadja in zelenjave ter drugih lokalnih izdelkov, ki deluje pod okriljem Ajdovske tržnice, je novost v vseslovenskem prostoru.

Trenutno je na platformi osem ponudnikov, ki nudijo pester nabor lokalnih izdelkov, prva naročila so že v teku. Na prevzem v paketomatu tako že čakajo bučke, jajčevci, krompir, male lubenice, pa tudi okusni sirupi za poletno osvežitev in še in še. Enota, ki je del Ajdovske tržnice, bo v kratkem dobila še lično grafično zasnovo in bo nudila sveže, pristno, lokalno le korak oziroma klik stran od njive do nakupovalcev.

Naložba je bila izvedena v sklopu projekta LAS – Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki jo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020/ ukrep LEADER/ podukrep 19.3.