PRAZNIK EKOLOŠKE HRANE NA AJDOVSKI TRŽNICI

Ekološko in lokalno je idealno. S tem sloganom nas naša država spodbuja, da v svoje jedilnike vključujemo živila iz lokalne pridelave. Ekološko pridelana hrana je boljše kakovosti in bolj zdrava, zato je Občina Ajdovščina spodbujanju ekološke in lokalne pridelave namenila poseben projekt, predstavitvi te odlične hrane pa tudi poseben dan na Ajdovski tržnici.

Koliko razmišljamo o tem, kaj jemo? Današnji način življenja nas pogosto zapelje v hitre odločitve, pod vplivom priložnosti in intenzivnega oglaševanja zlahka preskočimo razmislek, kaj je v resnici dobro za naše počutje in zdravje. Redko razmišljamo tudi o tem, kako zahtevna je danes pridelava hrane ter koliko znanja in truda kmetijskih pridelovalcev se skriva v vsakem jabolku, krompirju, zrnu žita ali kosu sira. Živimo v zelo rodovitni dolini. Naši pridelovalci, ki jih vsako leto preizkušajo nepredvidljive vremenske razmere, vse bolj zaupajo staremu izročilu in se odločajo za sonaravno pridelavo. To je pridelava, ki zahteva več skrbnosti in opušča zdravju škodljiva sredstva za ohranjanje pridelka. Lahko rečemo, da je to pridelava hrane prihodnosti. Taka hrana, odlične kakovosti, okusna in zdrava, nam je na dosegu roke. Spoznajmo lokalne pridelovalce in okusimo odlične dobrote iz naših krajev!

V soboto, 19. oktobra, se bodo med 9. in 11. uro na Ajdovski tržnici v okviru Dneva ekološke hrane predstavili pridelovalci ekološke in lokalne hrane iz sonaravne pridelave. Na stojnicah nas bodo poleg njihovih pridelkov in izdelkov pričakale tudi druge lokalne dobrote, ki jih običajno poiščemo pri prodajalcih. Na Ajdovski tržnici bo tokrat praznično vzdušje. Otrokom bo namenjena delavnica, na kateri bodo med igro spoznavali sadeže in se zabavali ob tiskanju na nakupovalne vrečke iz blaga. Obiskovalci bodo lahko sodelovali v nagradni igri in z malo sreče dobili zabojček sveže ekološko pridelane zelenjave. Med stojnicami se bo razlegal glas harmonike in Ajdovska tržnica bo znova najbolj privlačen prostor v mestnem središču za druženje v sobotnem dopoldnevu. Ob tokratni ponudbi bo razlogov za obisk tržnice več kot dovolj.

Se vidimo v soboto na Ajdovski tržnici!

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/

Dogodek bo potekal v organizaciji Občine Ajdovščina v okviru operacije sodelovanja LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.3.