Vabilo na brezplačno delavnico: Prilagoditev turističnih informacij osebam s posebnimi potrebami

Dostopnost spletišč in aplikacij
V okviru projekta LAS »Nasmeh in cvet za boljši svet« vas partner v projektu Zavod za turizem TRG Vipava vabi na usposabljanje s področja digitalne dostopnosti, ki se osredotoča na dostopnost spletišč in aplikacij za vse. Zavedati se moramo, da je digitalen svet postal bistven del človekovega življenja. Omogoča medsebojno komunikacijo, izboljša priložnost za izobraževanje in zaposlitev, ter ponuja različne možnosti sprostitve. Splet je postal primarni vir iskanja informacij in komuniciranja tudi pri preživljanju prostega časa in zato je potrebno in smiselno, da se turistične informacije, ki se nahajajo tudi na spletiščih javnih organizacij, kot so občine, zavodi za turizem, gospodarske javne službe in ostale, pripravljajo in objavljajo na način, ki je dostopen vsem. S tem ne poskrbimo le za možnost dostopanja do informacij s strani oseb z oviranostmi, na ta način so informacije uporabnejše za vse.

Lokacija: Medgeneracijski center Vipava, Beblerjeva 17, 5271 Vipava (nad knjižnico).
Datum: 27. 02. 2024 ob 09.00.
Izvedba: Usposabljanje bo izvedeno v živo.

Program usposabljanja
08.45: Prihod udeležencev in registracija

09.00: Vrste oviranosti
Predstavljene bodo vrste oviranosti, skupine oseb, ki se z oviranostmi soočajo in kako jih v digitalnem svetu premagujejo.

Standardi dostopnosti
Spoznali boste zgodovino nastanka standardov dostopnosti in njihove osnove. Spoznali boste tudi področja, ki se jih standardi dotikajo in zakonodajo, ki standarde podpira.

10.30: Premor, tudi čas za morebitna vprašanja.

10.45: Dostopnost spletnih strani
Spoznali boste smernice, tudi na primerih spletnih strani iz lokalnega okolja, ločeno po zahtevah za tri ključne skupine deležnikov pri razvoju spletnih strani: oblikovalce, razvijalce in urednike.

Dostopnost dokumentov
Predstavljeno bo, kako se priporočila odražajo pri pisarniških datotekah in na kakšen način pripraviti in objaviti dostopne vsebine.

Kako uspešno izpeljati projekt prenove spletne strani
Na osnovi izkušenj vse od uveljavitve zakona smo pripravili priporočila, kako se lotiti projekta prenove spletnih strani s ciljem zagotavljanja dostopnosti oziroma skladnosti z ZDSMA.

12.00: Odgovori na neodgovorjena vprašanja in zaključek

Usposabljanje bodo izvajali strokovnjaki s področja digitalne dostopnosti.

Prijave sprejemamo na e-naslov: tic.vipava@siol.net ali na telefonsko številko: 051 215 226.

Rok za prijavo: 26. 02. 2024

Vabljeni, da se nam pridružite.
Zavod za turizem TRG Vipava

VABILO