VEČER EKO OKUSOV SLOVENIJE

Na gradu Rajhenburg se je v sredo, 25. oktobra odvil Večer EKO okusov Slovenije, kjer je moči združilo sedem slovenskih vrhunskih kuharjev. Postregli so jedi z lokalnimi ekološkimi surovinami v spremljavi slovenskih ekoloških vin. Ob tej priložnosti je bila predstavljena tudi knjiga receptov »EKO Okusi Slovenije«, ki je na voljo tudi na tej povezavi.

Večer se je odvijal v okviru projekta sodelovanja LAS »EKO Okusi Slovenije«, ki združuje 20 partnerjev iz Slovenije in Hrvaške.

Knjiga predstavlja ekološke kmetije, ekološke trgovine in vrhunske kulinarične ustvarjalce ter skrbno izbrane lokalne ekološke surovine iz katerih je moč pričarati vrhunske jedi. Predstavljen je nabor ekoloških surovin in njihova uporaba, tako v vrhunski kulinariki, kot v vsakdanji kuhinji. V knjigi je predstavljenih vseh pet sodelujočih območij (LAS Posavje, LAS Vipavska dolina, LAS Gorenjska košarica, LAS Goričko 2020 in hrvaški LAS Južna Istra) in vsako območje nosi posebne značilnosti in tipična lokalna ekološka živila. Na območju LAS Vipavska dolina se je predstavil vrhunskih chef Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, Dvorec Zemono, kot ekološki kmetovalec in partner v projektu pa sodeluje tudi Kristijan Vidmar.

Dogodek je potekal v okviru projekta sodelovanja LAS »EKO Okusi Slovenije«, ki se izvaja od  oktobra 2022,  z njim  pa se uresničujejo cilji EU Strategije »od vil do vilic« in Strategij lokalnega razvoja na območju sodelujočih štirih slovenskih in enega hrvaškega LAS. Navedeni projekt je bil za sofinanciranje odobren junija 2022 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja/ukrep LEADER.