Vabilo na ogled dobrih praks sonaravnega kmetovanja v Goriških Brdih

Društvo za biološko – dinamično gospodarjenje “AJDA” GORIŠKA, kot partner projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, organizira v petek, 9. junija 2023, ogled dobrih praks sonaravnega kmetovanja v Goriških Brdih. Popoldanski izlet v vasico Kojsko se bo odvijal po sledečem programu:

Ob 15:30 se zberemo na parkirišču v Solkanu – ob mostu za Goriška Brda. Prevoz do Kojskega je z lastnimi osebnimi vozili. Zaradi omejenih parkirnih mest v Kojskem, je zaželeno, da se optimalno razdelimo po vozilih. Brici se nam lahko pridružite ob 15:45 v Kojskem.

Ob 16h si bomo ogledali vzorčni sadovnjak starih sadnih sort v Kojskem, po katerem nas bo popeljal Gregor BožičSadovnjak Pod skalco obsega okoli 4000 m2 in se razprostira na 17 terasah različne širine in dolžine. V njem je zasajenih preko 100 dreves različnih sadnih sort.

Nato se bomo povzpeli na malo vzpetino nad sadovnjakom, kjer se nahaja cerkvica Svetega Križa. Gotska cerkvica, sezidana okoli leta 1500, se ponaša z zakladi izjemne umetniške vrednosti. Pot do nje je obdana s kapelicami križevega pota, freske pa so nastale v drugi polovici 17. stoletja. S podrobnostmi nas bo seznanil Miloš Kumar.

Izlet bomo zaključili na Željanovi domačiji, kjer nam bo članica Društva Ajda Goriška Loredana Aucin z možem Markom predstavila svojo kmetijo in nas pogostila z domačimi dobrotami, značilnimi za Goriška Brda.

Zaradi omejenega števila udeležencev so obvezne prijave na ajda.goriska@gmail.com.

VABILO

Aktivnost se izvaja v okviru operacije sodelovanja LAS PREHOD NA SONARAVNO OSKRBO S HRANO, ki jo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020/ ukrep LEADER/ podukrep 19.3.