IZDELOVANJE PLETENIH KOŠARIC

V okviru projekta LAS Vipavska dolina – Medgeneracijski prenos znanja, vas partner Občina Ajdovščina vabi na delavnico izdelave pletenih košaric.

Na rokodelski delavnici in priložnostni razstavi boste spoznali, kako lahko dediščina starih rokodelskih znanj predstavlja tudi osebno ustvarjalnost, kaže naravne in kulturne posebnosti okolja, ponuja historično povezanost z našimi predniki ter ponazarja nasprotje serijski in množični strojni proizvodnji. V dediščini boste zlahka poiskali odgovor na to, kako v sodobnem življenju poiskati čas za umiritev, kako uriti vztrajnost, potrpežljivost in natančnost, kako zbežati pred virtualnim svetom ter kako v družbi soustvariti sodoben naravni izdelek, ki nadgrajuje znanja in veščine iz preteklosti.

Mojster vas bo na delavnici izdelovanja pletenih košaric naučil, kako dediščino pletarske tradicije ohraniti in prilagoditi sodobnim potrebam in materialom. Kako? Uporabil bo znanje pletenja, ki je bilo znano tudi na Vipavskem, medtem ko bo za delo uporabil nov sodoben naravni material.  Ravno tako bo ohranil obliko košare, spremenil bo le njeno velikost in namembnost.

Na ogled bodo tudi izdelki, ki so jih mladi nadebudni mojstri ustvarili na prejšnjih #Retrovikend delavnicah.

Vabljeni na brezplačno delavnico na Ajdovsko tržnico v soboto, 20. maja, od 9. do 11. ure.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije LAS Medgeneracijski prenos znanja, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.